Gıda Teknolojileri
Günümüzün en önemli sosyo-ekonomik etkilerine sahip olan sanayi kollarının başında Gıda Sanayi gelmektedir. Son yıllarda büyük bir değişim göstererek üretim ve tüketim yapısına, bölgesel sosyo-ekonomik organizasyonlara, iç ve dış ticarete, şirket yönelimlerine ve uygulanan politikalara doğrudan etki etmektedir. Artan dünya/ülke nüfusu gıda sektörünü, teknoloji yatırımlarının ve Ar-Ge çalışmalarının odağına yaklaştırmaktadır.
Mersin AGROPARK, bilişim teknolojileri dahil Gıda Teknolojileri alanında Ar-Ge çalışmalarını yürüten girişimci firma/şahıslara imkanları dahilinde alt yapı desteği sağlamakta olup başta üniversite-sanayi işbirliği olmak üzere üretilen teknolojinin uygulamaya hızla dönüştürüldüğü bir ekosistemdir.
Tarım Teknolojileri
Ülkemiz topraklarının %36‘sı ekili-dikili, % 32’si çayır ve otlak, % 26‘sı orman ve % 6’sı diğer alanlardan (yerleşim birimleri, tarıma elverişsiz çıplak kayalıklar vb.) oluşmaktadır.
Gelişen teknoloji ve üretim imkânlarındaki gelişmelere rağmen, artan nüfusun baskısı iklim değişikliği gibi olumsuzluklar, tarım sektörünü teknoloji çağının gerekliliklerine uymaya zorlamaktadır. Üretim alanlarının (Kara ve Su alanları) günümüzde/gelecekte değişmeyeceği gerçeğinden yola çıkarak tarımsal üretim üzerine yürütülen Ar-Ge çalışmaları birim alandan elde edilen ürün verimini ve ürün kalitesini artırmaya çalışmaktadır.
Mersin AGROPARK, kiralanabilir Ar-Ge ofislerinin yanı sıra yaklaşık 743 000 m2 tarım arazisi ile Ar-Ge çalışmaları yürüten girişimci şahıs/firmalara uygulama alanları sunmaktadır.
Yazılım Teknolojileri
Tarım sektörü, dijital dönüşümle birlikte büyük bir değişim geçiriyor. Yazılım teknolojileri, çiftçilerin verimliliğini artırmak, kaynakları daha etkin kullanmak ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak için önemli araçlar sunuyor. Bunların yanı sıra üretim ve hasat işlemlerinin de daha hızlı gerçekleşmesine olanak sağlanıyor.
Hassas Tarım: Sensörler ve uydu görüntüleri gibi teknolojilerle toplanan veriler, yazılımlar aracılığıyla analiz edilerek çiftçilere doğru ve zamanında bilgi sağlanır. Bu sayede, sulama, gübreleme ve ilaçlama gibi işlemler optimize edilir.
Tarımda yazılım kullanımı, modern tarımın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bu teknolojiler, çiftçilerin daha bilinçli kararlar almasını sağlayarak, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği ve verimliliği artırır.
Tarım Teknolojileri alanında yürütülen çalışmalar;
Endüstriyel Meyve-Sebze Üretim ve İşleme Teknolojileri
Süs Bitkileri Üretim ve İşleme Teknolojileri
Tarla Bitkileri Üretim ve İşleme Teknolojileri
Bitki Islahı
Tarım Aletleri Teknolojisi
Tarımsal Ürünlerin Üretim ve İşlemesinde Bilişim Teknolojileri ana başlıkları üzerine yoğunlaşmaktadır.
Mersin AGROPARK; yazılım, otomasyon ve dijital feromon teknolojileri dahil olmak üzere Gıda ve Tarım alanlarında (Su ürünleri dahil) yürütülecek veya yürütülmekte olan Ar-Ge çalışmalarında imkanlarımız dahilinde siz değerli girişimci firma/şahısların yanında yer almaktan mutluluk duyacaktır.